Ismerd fel és oldd meg!
Tudósok és innovátorok egykor és ma Magyarországon
Pályaorientációt segítő kisfilmsorozat

Tomory Lajos Múzeum

Hulladékfeldolgozás

A szemetünkön nem igazán szoktunk gondolkodni, civilizált településeken élő emberekként természetes, hogy elszállítják, feldolgozzák, nekünk pedig csak ki kell tennünk a megfelelő napon a szemetest. Azonban az, hogy mi vár az otthonainkból kikerülő hulladékra, és attól hogyan lehet a környezetet megvédve megszabadulni, nem mindig ennyire magától értetődő, számtalan szakember dolgozik a háttérben az olajozott működésen. Példaadónk Cséry Lajos, a modern hulladékfeldolgozás úttörője, jelenkori szakembereink Szép Károly kutatási és innovációs menedzser és Szalkai István környezetvédelmi szakmérnök, igazságügyi szakértő.

Cséry Lajos (1855–1924)

Vállalkozó, földbirtokos, a fővárosi közgyűlés tagja. Budapest szemétszállítását és feldolgozását úttörő módon oldotta meg. A család pestszentlőrinci birtokán szeméttároló és feldolgozó telepet hozott létre 1891-ben, amelyhez gőzvasúton („szemétvasút”) szállíttatta a főváros szemetét az Ecseri úttól a feldolgozó telepig, majd a szemétlerakóig. A hulladékot fajta szerint osztályozták, a hasznosítható anyagokat külön válogatták, feldolgozták. Cséry szabadalmat jelentett be, a szerves hulladékból adalékanyagok hozzáadásával trágyát állítottak elő, melyet kertészeteknek és szőlészeteknek adtak el. 1906-ban a főváros átvette a vállalatát.

Dr. Szalkai István

Környezetvédelmi szakmérnök, igazságügyi szakértő, főosztályvezető-helyettes – BKM Nonprofit Zrt.

A BUDAPESTI KÖZMŰVEK, ezen belül is az FKF, azaz a Fővárosi Közterület-fenntartók, átlagember számára a „kukások” belső ellenőre. Mérnöki, jogi és kétféle területen doktori tanulmányokat végzett. Szakmai tapasztalatai, vállalatirányítási és ellenőrzési, továbbá a hulladékgazdálkodás területén szerzett komplex ismeretei nemcsak végzettségeiben, hanem sokirányú tevékenységében is hasznosulnak: aktív hulladékgazdálkodási igazságügyi szakértő és c. egyetemi docens. Hobbija a repülés, többek között a drónok világa.

Szép Károly

Kutatási és innovációs menedzser, a Pannon egyetem gazdálkodási és szervezéstudományok doktori iskola doktorandusza. Geográfus, terület- és településfejlesztő végzettségű szakember kutatási témája az innováció akadályainak elemzése és azok lebontása. Szakmai tapasztalatait a városfejlesztés területén többek között a Havanna-lakótelepet és a Pestszentimre városközpontot komplex, megújító projektek összeállításában és sikeres megvalósításában szerezte meg. Dolgozott az FKF Nonprofit Zrt. Hulladékbegyűjtési és szállítási igazgatójaként és innovációs csoportvezetőként. A Szemléletformáló és újrahasználati központ koncepciójának ötletgazdája és kidolgozója, valamint megvalósítója. Ezt követően három évig az NKFIH elnöki tanácsadójaként, valamint a DigitalTech EDIH szakértőkejént dolgozott, jelenleg a Digitalizációt Támogató Bizottság alelnöke és a Kármán Tódor Innovációs Piactér Innovation Board tagja.